Dishoek: Duinovergang Kaapduin

Doekhoogte:      3 meter
Doeklengte:       18 meter
Periode:             december 2020 – november 2021
Schildertijd:        ca 270 manuren

 WAAR IS DIT?

We wilden een typisch Walchers beeld neerzetten dat juist bij toeristen overbekend is: de prachtige stranden rondom dit eiland. Aan de zuidwest zijde zijn de beroemde duinen te vinden, met ruim 60 meter de hoogste van Nederland. Daar ligt ook Dishoek, een klein dorpje met brede stranden en bekend van de twee rood-gele vuurtorentjes (eigenlijk “geleide-lichten”) die de geulen en zandbanken in de gevaarlijke Westerschelde aangeven.

HET RESULTAAT

Ons doel was om het strandleven met hoogzomer te laten zien: spelende kinderen in zee, ouders met kleintjes in de golven, zonnebadende moeders, vaders en jongelui en allerhande mensen die bezig zijn met “heerlijk niets doen”. Een strandgezicht waar je direct blij van wordt, waar de zon vanaf spat, en waar je meteen de zinderende warmte voelt van het strand.

We vonden de schilder Robert Vorstman, die bij uitstek deskundig is op dit gebied. In zijn bijzondere schildertechniek maakt hij gebruik van heel veel hele dunne lagen kleur waar het wit van het doek doorheen blijft stralen. Daarmee bereikt hij de lichtheid en de zonnigheid van het afgebeelde strandleven. Door de afbeelding niet helemaal “vol” te schilderen wordt dit strandbeeld levendig en ontstaan focuspunten zoals je zelf ook zou ervaren bij het kijken op een overvol strand.