Matylda Nowak bij Museum Panorama Walcheren

Mijn naam is Matylda Nowak en ik ben geboren in 1989 in Krakau, Polen. Momenteel woon en werk ik in Vlissingen. Ik heb architectuur en stedenbouw gestudeerd van 2008 tot 2013 en ben in 2013 afgestudeerd. In de jaren 2013-2014 heb ik mode- en patroonontwerp gestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In mijn vrije tijd werk ik aan mijn kunstcollectie, die voornamelijk bestaat uit aquarellen op papier en acrylschilderijen op canvas.

Ik maak abstracte schilderijen geïnspireerd op de natuur en abstracte kunstwerken. Ik raak geïnspireerd door botanische en florale motieven, maar ik beschouw ze als elementen die kunnen worden ontleed. Ik probeer nooit de natuur te imiteren en deze te presenteren zoals het echt is. Mijn werk is een verhaal over iets dat ik heb gezien en de emoties die het opriep. Bloemen, vogels of alles wat ik schilder is levendig en hoeft geen regels te volgen die in de natuur zijn gecreëerd. Ze zijn vrij en mijn verbeelding brengt ze in beweging.

Kunst geeft me de mogelijkheid om een verhaal te creëren en dat is altijd mijn bedoeling. Het maken van een schilderij is als het schrijven van een roman, het geeft leven aan iets nieuws en het kan eindeloos doorgaan. Elk schilderij is een aparte wereld, een klein verhaal, bijvoorbeeld een verhaal over geheime tuinen met wilde bloemen.

“Mijn doel is om schoonheid, kleuren en leven af te beelden door middel van mijn kunst. De grootsheid en vitaliteit van de natuur zijn de belangrijkste krachten die mij inspireren, en ik streef ernaar om ze in mijn kunst vast te leggen. Mijn schilderijen zijn niet beperkt door regels, maar zijn in plaats daarvan grenzeloze uitdrukkingen van mijn verbeelding. Het gebruik van kleuren speelt een cruciale rol in mijn kunst en draagt bij aan de emoties die mijn schilderijen oproepen. Mijn bedoeling is om een ervaring van vreugde en geluk te creëren voor zowel mijzelf als mijn publiek.