In de reeks wisselexposities van het Museum Panorama Walcheren is het de beurt aan twee nieuwe kunstenaars. Tot en met 4 september staat hun werk getoond in de zijbeuken van de kerk, en naast het altaar.

De deelnemers aan deze expositie zijn:
Ton Lamper: Grafiek
Maurice Weststrate: Fotografie

Ton Lamper is een veelzijdig grafisch kunstenaar. Centraal thema in zijn beeldend werk is: verzamelen en de verzameling. Figuratieve elementen, archaïsche motieven en andere verwijzingen naar de kunst- en cultuurhistorie worden samengebracht met abstracte vormen. Een soort collectief geheugen waarbinnen talloze combinaties en associaties mogelijk zijn. De mensfiguur vormt één van de belangrijkste onderwerpen. Uit de soms filmisch aandoende afbeeldingen blijkt de fascinatie voor de menselijke anatomie en bewegingen van het lichaam. De opeenstapeling van beelden kan men vergelijken met de beelden die ons door de moderne media in hoog tempo worden gepresenteerd. Een ieder fixeert uit dat grote aanbod van beelden die zaken die hem of haar boeien. Net als in de media wordt de toeschouwers geconfronteerd met een spel van verschillende, soms sterk contrasterende beelden. Kunst als een plat vlak met kleuren en vormen of als suggestie van een ruimte of ruimtelijkheid, abstract tegenover figuratief, picturaal tegenover lineair en de toepassing van zelfbedachte beelden in combinatie met bestaand beeldmateriaal, worden verwerkt tot een eenheid.

Ton combineert diverse technieken zoals de lijnets, kleurenets, kartondruk, linoleumsnede en houtsnede. Hierdoor is het afdrukken van het werk tamelijk ingewikkeld. Meerdere drukgangen zijn noodzakelijk voor het uiteindelijke resultaat. De linoleumsneden worden met de hand afgedrukt op Japans rijstpapier. In zijn tekeningen en schilderijen leidt het verzamelen van beelden tot collageachtige effecten. Losse studies en beeldfragmenten naast en door elkaar, waarbij ook het ontstaan van een afbeelding van tekening tot schilderij zichtbaar wordt: materie wordt beeld. Het materiaal zink en de aangetaste huid van etsplaten zijn aanleiding geweest om deze toe te passen in ruimtelijke constructies. Veel objecten zijn ontstaan uit een combinatie van etsplaten met verzamelde voorwerpen en materialen. Zie zijn website: www.tonlamper.nl

Maurice Weststrate is begonnen met het fotograferen van vogels en landschap en heeft zich in de loop van de tijd ook gespecialiseerd in straat/documentaire en portret fotografie. Een melodramatische sfeer met een rustieke ondertoon is kenmerkend voor zijn foto’s. Hij is niet voortdurend opzoek naar een bepaalde foto maar houdt zijn ogen open om een spontane of intrigerend scéne vast te kunnen leggen. Het hoofdonderwerp – vaak de mens – wordt versterkt door een sterke compositie. Hij fotografeert vaak in zwartwit om de structuur van de foto te kunnen accentueren of gebruikt hiervoor juist uitgebalanceerde kleuren.

In deze expositie zijn foto’s te bewonderen die hij in Zeeland heeft genomen en ook vrije werken. Maurice heeft bos en natuurbeheer gestudeerd en is tegenwoordig werkzaam als projectmedewerker bij SLZ (stichting landschapsbeheer Zeeland) in Goes. Daarnaast is hij beschikbaar voor fotografie-opdrachten en verkoopt hij zijn werken. Hij woont in Middelburg. Momenteel is hij aangesloten bij de galerij ‘Balthasar Brussels’ in Brussel. Hij heeft voorheen geëxposeerd in het gemeentehuis van Kapelle en het dorpshuis van Waarde. Zie zijn website: mauriceweststrate.weebly.com