Museum Panorama Walcheren verrast de bezoeker met een uniek kunstproject van tien megaschilderijen, tot bijna 5 meter hoog en van 14 tot wel 40 meter breed. Elk in een ronding opgesteld, waardoor het voelt zelf onderdeel van het beeld te worden. Het zijn karakteristieke Walcherse plekken met ieder hun eigen sfeer en jaargetijde. In ons tijdelijk onderkomen (tot eind 2024) is er plaats voor 8 van de 10. De andere 2 zijn nu veilig opgeslagen in afwachting van een meer definitieve behuizing.

Vlissingen, Vissershaven

Zicht op Keizersbolwerk, Roeiershoofd en Vissershaven

Doekhoogte:      2,50 meter
Doeklengte:        45 meter
Periode:              juni 2010 – maart 2011
Schildertijd:        ca 1.280 manuren

WAAR IS DIT?

Dit zicht is al eeuwenlang het beeld op Vlissingen voor iedereen die de stad vanaf zee nadert. “De ziel van Vlissingen”, aldus de schilder. Het door Napoleon gebouwde Keizersbolwerk met daarop het standbeeld van Michiel de Ruyter vormt samen met roeiershoofd en loodsensteiger karakteristieke onderdelen. Net als de Vissershaven en het statige Lampsinshuis, nu onderdeel van het Zeeuws Maritiem muZEEum, en rechts op de zeedijk de Oranjemolen.

Vlissingen, Boulevards met badstrand

Zicht op Nollehoofd, Boulevards Evertsen en Bankert

Doekhoogte:      2,50 meter
Doeklengte:        40 meter
Periode:             juni – december 2011
Schildertijd:        ca 1.050 manuren

WAAR IS DIT?

Boulevard Evertsen is ontstaan in het lage duinlandschap waarin de Vlissingse burgemeester Arie Smit, tevens directeur van de in 1875 door hem opgerichte Scheepswerf De Schelde, de ontwikkeling tot Badplaats Vlissingen startte. Het grootse Hôtel Des Bains, in de stijl van het Scheveningse Kurhaus, verrees daar in 1885. De nieuwe spoorweg bracht passagiers uit heel Europa naar Vlissingen voor de oversteek naar Engeland met de Stoomvaartmaatschappij Zeeland en leverde het hotel veel gasten op. Middenin de crisistijd liet burgemeester Van Woelderen in 1932 de monumentale villa het Wooldhuis bouwen die het einde van de bebouwing zou markeren.

Vlissingen, Binnenhavens

Zicht vanaf de bovenste verdieping van de HZ-toren (tijdelijk opgeslagen)

Doekhoogte:      2,70 meter
Doeklengte:        18    meter
Periode:             maart – oktober 2012
Schildertijd:        ca 700 manuren

WAAR IS DIT?

De foto’s zijn gemaakt vanaf de achtste verdieping van het voormalige RPCZ-gebouw, thans HZ-toren, aan de zuid-west-zijde van het terrein van de Hogeschool Zeeland, University of Applied Sciences. De binnenhavens zijn samen met het Kanaal door Walcheren in 1873 gegraven, net als de buitenhaven, de aanleg van de zeesluis, de Keersluis en -brug en de bouw van het spoorwegstation Vlissingen. Het gebied is momenteel volop in ontwikkeling.

Veere, De Kaai

Zicht op de Campveerse Toren en het centrum

Doekhoogte:      2,70 meter
Doeklengte:        14 meter
Periode:             oktober – maart 2012
Schildertijd:        ca 160 manuren

WAAR IS DIT?

Gelegen aan open water begon Veere in de dertiende eeuw als havenplaats en bloeide tot grote hoogte dankzij de handel van Schotse wol. De panden van het museum “De Schotse huizen” aan de Kaai getuigen hiervan. Links op het schilderij staat de Campveerse Toren, een verdedigingstoren, rechts de toren van het Stadhuis van Veere aan de Markt. In “De Vierschaar” op de begane grond huist nu de oudheidskamer met onder andere de zilveren beker van Maximiliaan van Bourgondië.

Domburg, Boulevard bij Badpaviljoen

Zicht op de boulevard met haar beeldbepalende gebouw

Doekhoogte:      2,85 meter
Doeklengte:        19,8 meter
Periode:             oktober 2013 – maart 2015
Schildertijd:        ca 960 manuren

WAAR IS DIT?

Het Badpaviljoen is het beeldbepalende gebouw uit 1889 met zijn uitbundige neorenaissancestijl. Het verenigt sinds de grondige restauratie in 2008 de functies van restaurant en woningen. Domburg behoort tot de oudste badplaatsen van Nederland en was in trek bij de internationaal elite, mede dankzij de praktijk van dokter Mezger (1838-1909, een Amsterdamse slagerszoon die zich had opgewerkt tot één van de eerste fysiotherapeuten) en de Domburgse kunstenaarskring met beroemde namen als de familie Toorop en Piet Mondriaan.

De Manteling, Oranjebos

Rondzicht op natuurgebied in buitenplaats Overduin

Doekhoogte:      4,85 meter
Doeklengte:        21,5 meter
Periode:             maart 2015 – april 2016
Schildertijd:        ca 1.350 manuren

WAAR IS DIT?

Het Oranjebos is te vinden in de Manteling van Walcheren tussen natuurgebied Oranjezon bij Vrouwenpolder en Oostkapelle, als onderdeel van buitenplaats Overduin. Het gebied is grotendeels in bezit van Delta Nutsbedrijven en wordt sinds 2002 beheerd door Stichting het Zeeuws Landschap.

Vergezicht op Middelburg

(tijdelijk opgeslagen)

Doekhoogte:      3,43 meter
Doeklengte:        21 meter
Periode:             april 2016 – april 2017
Schildertijd:        ca 700 manuren

WAAR IS DIT?

De gravure “De stad Middelburg, aan de zuidzijde te zien” was de inspiratie voor dit schilderij. Middelburg is een stad die niet stilstaat en flink uitbreidt. Hierdoor worden dit soort vergezichten schaars. Het standpunt voor een kalenderfoto van de Middelburgse fotograaf Tim van Eenennaam bood de oplossing.

Middelburg, Het blauwe uur

Doorkijk van de Markt naar de Lange Viele en de Vlasmarkt

Doekhoogte:      3,60 meter
Doeklengte:        15,60 meter
Periode:            oktober 2017- april 2019.
Schildertijd:      ca 700 manuren

WAAR IS DIT?

Vanuit de Middelburgse Markt kijkend naar het monumentale oude Stadhuis speelt zich te linkerzijde een belangrijk deel van het plaatselijke caféleven af. De Lange Viele en de Vlasmarkt zijn na de beschieting en grote brand op 17 mei 1940 in traditionele stijl herbouwd en inmiddels tot autovrij gebied geworden.

Westkapelle, De tijd heelt alle wonden

Zicht op een stoer dorp in de laagstaande zon

Doekhoogte:      2,95 meter
Doeklengte:        17,90 meter
Periode:            oktober 2019 – oktober 2020.
Schildertijd:   ca 450 uren.

WAAR IS DIT?

Het standpunt van dit doek is het KNRM reddingsstation. Deze dijk is op 3 oktober 1944 door de geallieerden gebombardeerd om Walcheren te inunderen, teneinde de Duitse legers naar de duinkant te drijven. Onder het bombardement heeft Westkapelle veel geleden. In de Molen “De Roos”, in het midden van het panorama, kwamen 44 mensen om waaronder 18 kinderen. In totaal vielen er 159 slachtoffers bij het bombardement. Het water rechts is het stroomgat dat door een jaar lang eb en vloed is ontstaan. Op de zeedijk bij Westkapelle staat de Shermanstank als monument. Onderaan de dijk is in het Polderhuis een museum ter nagedachte aan de oorlog gevestigd.

Strand Dishoek

Duinovergang Kaapduin

Doekhoogte:      3 meter
Doeklengte:       18 meter
Periode:             december 2020 – november 2021
Schildertijd:        ca 270 manuren

WAAR IS DIT?

We wilden een typisch Walchers beeld neerzetten dat juist bij toeristen overbekend is: de prachtige stranden rondom dit eiland. Aan de zuidwest zijde zijn de beroemde duinen te vinden, met ruim 60 meter de hoogste van Nederland. Daar ligt ook Dishoek, een klein dorpje met brede stranden en bekend van de twee rood-gele vuurtorentjes (eigenlijk “geleide-lichten”) die de geulen en zandbanken in de gevaarlijke Westerschelde aangeven.