‘stilte, tijd’

14 september - 28 oktober

Home  

 


Deze Wissel-expositie is ingericht door; Hetty Schaart en Kees van de Ven.


Hetty Schaart en Kees van de Ven verbleven in maart en april 2018 als artist in residence in Italië. De resultaten van deze werkperiode zullen tijdens de wissel-expositie te zien zijn. De expositie is van vrijdag 14 september t/m zondag 28 oktober.


Hetty Schaart en Kees van de Ven


Kunst begint met onderzoek. Daar over gaat het eerste deel van de tentoonstelling. Hetty Schaart en Kees van de Ven verbleven in maart en april van dit jaar als artist in residence op het Italiaanse platteland.  Beiden hebben hun ervaringen vastgelegd in dagboekvorm. Hetty probeerde van begin af aan elke dag in één woord te omschrijven, in het Italiaans. Van ‘neve’ (sneeuw) tot ‘appassionante’ (spannend), en van ‘in me stesso’ (in mezelf) tot ‘incontro’ (ontmoeting). Aan het eind van de maand vatte zij de ervaringen samen in één grafisch beeld. Kees hield twee maanden lang een ‘wolkendagboek’ bij, met schetsen van de wisselende luchten boven het heuvelland en korte teksten: invallen, overdenkingen, citaten.

“de wereld een wolk / net in beweging / miljarden jaren oud / begin en einde tegelijk”, of: “tekenen als een wolk / teruggaan naar het wezenlijke / innerlijke vrijheid bereiken / raken aan de stilte” .

In het tweede deel van de tentoonstelling laat Kees van de Ven zien wat hij bedoelt met ‘raken aan de stilte’. Zijn eerdere werk: metalen beelden, vaak in reliëf, grafisch van vorm, tekeningen van staal, meestal geïnspireerd op het landschap rond zijn vorige atelier vlakbij de Oosterschelde, de beweging van wolken, wind en water. De zelfde thema’s zien we terug in de tekeningen waarop hij zich de afgelopen jaren concentreert, houtskool op papier, even grafisch als zijn vroegere werk. Het landschap als bron van inspiratie blijft zichtbaar, maar de tekeningen zijn geen weergave van de werkelijkheid.


Contact; hettyschaart@hotmail.com

Contact; keesvandeven@hotmail.com

                       Panorama Walcheren    |    De Willem Ruysstraat 102    |   4381 NK   |   Vlissingen